"En fersk spørreundersøkelse viser at 88 prosent av nordmenn støtter målet om å kutte Norges utslipp med minst 80 prosent innen 2050, mens bare 31 prosent tror vi når målet" skriver Enova på sine sider i januar.

Altså, 88% er enig. Det er jo skikkelig bra! Men, hvorfor tror vi ikke at vi klarer å nå dem? Kanskje er det fordi vi ikke vet helt selv hvordan vi kan bidra? De fleste av oss gjør jo en del, som å kildesortere, kanskje vi prøver å kaste mindre mat, eller tenker oss om to ganger før vi tar bilen og ikke sykkelen til byen?

Men, holder det?

Vi i Norge har jo vannkraften som sørger for at vi den aller meste av tiden flyter på ren, fornybar kraft i dette landet. Altså, den fysiske kraften som kommer inn i huset ditt kommer alltid fra nærmeste kraftkilde, slik er de fysiske lovene, men hva vi betaler for er en helt annen historie.

Visste dere at strømsalgsselskaper ikke nødvendigvis selger deg ren, fornybar energi allikevel? Altså, strømmen inn i huset, den fysiske, den får du ikke gjort noe med, og heldigvis er den i de alle fleste tilfeller fra et rent vannkraftverk om du bor i Norge. Men, du kan gjerne betale penger til kullkraftprodusenter på kontinentet. Altså, du får fornybar fysisk strøm, men pengene du betaler støtter fossil varmekraft. I 2016 var 64% av den solgte strømmen i Norge fossil varmekraft, 21% var kjernekraft og skarve 14% fornybar energi. Det er jo for dårlig! Aller mest tror vi dette skjer fordi folk ikke er godt nok informert.

Så, dette er vårt lille bidrag:

Vi kan hjelpe dere litt på veien her! Du kan faktisk passe på at du betaler for den fornybare strømmen du får (fysisk), gjennom å kjøpe avtale av en strømleverandør som lover 100% fornybar, på bransjespråket: Strøm med opprinnelsesgaranti (altså, garanti på at den er av 100% fonybar opprinnelse).

Sjekk det ut nå, og bytt om du ikke har opprinnelsesgarantier på din strømavtale!